Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Egyéb érdekességek
 
Menü
 
Borsos Imre a Kiskunfélegyházi keringő fajtaklub örökös tagjának jegyzetei.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Galamb
 
Galambászok küldték
 
Frissítés
Utolsó frissités
2017 10 03
 
Hozzászólás a pápai beszámolóhoz
Fajtajelölt a kakasdi székely begyes galamb.
Balassa György
2018.03.09.
 
 
 
 
Képek a netről
 
Begyes oldalak.
 
Galambász linkek
 
Galambászok honlapjai
 
Elérhetőségem

 

 lahoras67@gmail.com

 

 

                              

 

 
Névnapok
 
Tojás
 
Nézettség.
Indulás: 2006-02-28
 
Külföldi linkek
 
Egyéb linkek
 
Postagalambászok
 
Időjárás
Felhőkép
 
Röpgalambászok
 
Madarak
 
Időjárás elörejelzés
Hőtérkép
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ami akkor szép ha messze van
 
Kiskunfélegyházi keringő tenyésztésének helyzete /1989/

               Kiskunfélegyházi keringő tenyésztésének helyzete /1989/

 

A honi keringőgalambok üdvöskéjét, a galambvilág „orchideáját” Félegyházán és Alpáron, mint önálló fajtát, már a XIX. Század közepén tenyésztették. Kitenyésztése a török hódoltság idején a megszállók által hozott keleti galambfajták hazai fajtákba történő beolvadásával kezdődött.

A megszállt országrészeken lévő mező- és vásárvárosokban a helyi ízléseknek megfelelően alakultak ki a keringő galamb fajták, melyeket a galambászok lakóhelyükről nevezték el.

Előfordult olyan eset is, mint Kiskunfélegyházán, igaz, hogy félévszázados különbséggel előbb a fésűs, majd pedig a sima fejű keringő fajtát tenyésztettek ki és nevezték el kedves városukról.

A rajzos és az egyszínű fésűs galambok a kiskunfélegyházi keringő, míg a fésű nélküliek a kiskunfélegyházi sima fejű keringő nevet kapták kitenyésztőiktől.

Kiváló röpkésséggel rendelkezett a fésűsfajta a XX. Század második feléig. Ugyanis zárt falkában és élénk röp modorban szálló fésűsök 2-3 órán keresztül repültek, olykor 20-30 percig a tűnőben is járva.

A galambászat savát-borsát a falkák hajtása és egymás galambjainak befogása és a befogott galambok, visszaváltása jelentette.  A 60-as évektől kezdődően a mezőgazdaság üzemesítése és az urbanizálódás hatására a fésűsök tenyésztői áttértek a zárt galambtenyésztésre.

1963.-ig a fésűsöket csak szűkebb hazájában és annak szomszédságában lévő Alpáron ismerték és tenyésztették. Ugyanis akkoron Lipcsében rendezett kiállításon a félegyházi fésűs galamb kollekció, fehéren bélelt fésűjével és nagy fehér színű előkéjével, valamint szelídségével feltűnő sikert aratott.

 A lipcsei sikert követően megnőtt a külföldi, különösen a német tenyésztők érdeklődése e fajta iránt. És kezdetét vette az ésszerűtlen galamb export, melynek következtében számos kiváló egyed került nyugatra, megnehezítve a honi tenyésztés fejlődését, melyet tetézett még annak a tenyésztő generációnak a kiöregedése és kihalása kiknek keze alatt a fajta díszgalambbá változott.

Mivel a Lipcsében elért siker hatására egyre több hazai kiállításon mutatkoztak be a kiskunfélegyházi tenyésztők fésűs galambjaikkal. Így a Félegyházától távol eső országrészeken élő galambászok is megismerhették ezeket a kedves és különleges eleganciájú madarakat.

Számos galambszeretőnek megtetszett a fésűs és minden előtanulmány nélkül kiállításokon és galamb piacokon szerezték be a tenyészteni kívánt, elsősorban a hibátlan rajzú példányokat.

 Nem ismerték a fajta tenyésztésének buktatóit és az akkor használatos fajtaleírást, mely a kommunikáció hiányában szájról szájra terjedt némi ferdítésekkel a galambászok között, kinek-kinek galambjára szabva.

 Legtöbbjük a hibátlan rajzot, szemelőt tartva állították párba és bízván a gyors sikerben, költették a megszerzett fésűsöket. Majd az első fészekaljak rajzhibás fiókáit látva csalódottan, de meggondolatlanul számolták fel és adtak túl a nehezen beszerzett fésűs galambjaikon befejezve az alig elkezdett tenyésztést.

Azok a galambászok sem jártak több sikerrel, akik némi türelemmel viseltettek e fajta tenyésztésével szemben, és nem váltak meg fésűs galambjaiktól, mert az utódjaikat csak a tökéletes rajzra koncentrálva szelektálták. A hibátlan rajzot rögzítették ugyan, de a többi fajtabélyeget mivel nem ismerték figyelmen kívül hagyva azokat, e fajta vadhajtásait szaporították és szaporítják napjainkban is.

Igaz, hogy a fésűs jellegzetes rajzával, szelídségével és eleganciájával ragadja meg a kiállítások látogatóit, de más a kiállítás és más a tenyésztés. Ugyanis a kiállításra szánt példányok esetében törekedni kell a hibátlan rajz meglétére még némi igazításokkal is, mert az összbenyomás, csak azzal egész. A tenyésztésben viszont el lehet, és el kell tekintenünk a rajzhibák felett, ha a többi fajtajegy hibátlanul jelen van.

A tökéletes rajz meglétére természetesen törekedni kell, de csak akkor, ha az állományunkban többi fajtajegyet már rögzítettük.

                                                                                                                     Borsos Imre

                                                                                                                     Alpár

 
.
 
Óra
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
A V-142 Soproni Egyesület
 
 
Lahora kedvelőknek
 
.
 
Az Angol begyesről
 
Pomerániai begyes
 
 
A Genti begyesről
 
A Magyar Óriás Galamb
 
FELHÍVÁS

Tisztelt Galambászok!

 

 

Keresek lahora tenyésztőket kapcsolatfelvétel céljából.

 

Elérhető vagyok a naja67@pr.hu e-mail címen, vagy a 

06 20/3160-456 telefonszámon.

 

 
Írások a Galamb újságból
 
Budapesti tollaslábú gólyás keringő
 
Kiskunfélegyházi keringő
 
Dán keringő
 
Időjárás elörejelzés
Időjárás előrejelzés
 
A vidám csapat
 
 
 
 
 
 
 

Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?