Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Egyéb érdekességek
 
Menü
 
Borsos Imre a Kiskunfélegyházi keringő fajtaklub örökös tagjának jegyzetei.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Galamb
 
Galambászok küldték
 
Frissítés
Utolsó frissités
2017 10 03
 
Hozzászólás a pápai beszámolóhoz
Fajtajelölt a kakasdi székely begyes galamb.
Balassa György
2018.03.09.
 
 
 
 
Képek a netről
 
Begyes oldalak.
 
Galambász linkek
 
Galambászok honlapjai
 
Elérhetőségem

 

 lahoras67@gmail.com

 

 

                              

 

 
Névnapok
 
Tojás
 
Nézettség.
Indulás: 2006-02-28
 
Külföldi linkek
 
Egyéb linkek
 
Postagalambászok
 
Időjárás
Felhőkép
 
Röpgalambászok
 
Madarak
 
Időjárás elörejelzés
Hőtérkép
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ami akkor szép ha messze van
 
Sirályka galambok,a turbékoló ékkövek

Sirályka galambok, a turbékoló ékkövek
Nyomtatható változat!
 
.
 
 
 
A történelmi időktől kezdve a világ minden tájára jellemző az állatszerető emberek sokasága. Az ember már ősidők óta körülvette magát állatokkal. Közülük saját hasznára kiválasztott bizonyos fajokat. Ilyen volt a szirti galamb (Columba livia) is, melyet a biológus kutatók a különféle formájú és tulajdonságú házigalambfajták ősének tekintenek. Ez a faj napjainkban is előfordul „vad“ állapotban természetes élőhelyén.
Előfordulási területe Észak-Európától Közép-Ázsián és Indián át a Földközi-tenger térségéig, valamint Észak-Afrika teljes területére, sőt még a Kanári-szigetekre is kiterjed. Eme hatalmas kiterjedési területen egymástól igen eltérő, jellegzetes küllemi jegyekben eltérő változatai (14 alfaj) különíthetők el. Ez is bizonyítja a szirti galamb örökletes változékonyságát, és ez a tény magában hordozta annak lehetőségét, hogy a faj a háziasítását követően, tudatos tenyésztői munkával nagyszámú fajta alapját vesse meg.
A tenyésztett galambfajták rendkívül változatosak mind formájukat, mind rajzukat, színüket tekintve. Talán a legkülönlegesebb, legkecsesebb az ún. VIII. fajtacsoport, mely a különféle sirályka galamb fajtákat foglalja magába. Ez a fajtacsoport igen változatos, az egyetlen közös tulajdonság a nyak elülső részén megfigyelhető tollalakzat, az ún. zsabó. Ez minden sirályka közös ismertetőjegye. A fajtacsoporton belül két alcsoportot lehet megkülönböztetni. Az első alcsoport az ún. rövidcsőrű sirálykák csoportja. A második alcsoport (VIII./b) az ún. középhosszú csőrű sirálykák csoportja.
Ahogy már említettem, az első alcsoport az ún. rövidcsőrű sirálykák csoportja. Ide tartoznak a keleti sirálykák (1. kép), a turbiteenek, az afrikai sirálykák (2. kép), a német pajzsos sirálykák, a német színesfarkú sirálykák, az anatóliai sirálykák és a dominó sirálykák. A felsorolt fajták mindegyike igen rövid csőrrel rendelkezik. Hazánkban ezen alcsoport képviselői ismertek leginkább, holott tartásuk és tenyésztésük sokkal nehezebb a középhosszú csőrű sirálykáknál.
Tenyésztésük nehézsége nagyrészt abból adódik, hogy maguk nem képesek felnevelni utódaikat. Dajka alkalmazása nélkül elképzelhetetlen tenyésztésük. A legtöbb tenyésztő valamilyen hosszabb csőrrel rendelkező fajtát, így pl. postagalambot vagy valamilyen keringő fajtát használ dajkaként szeretett sirálykáihoz. Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a sirálykáknak is kell fiatalt nevelni. Ez nálam sem működhet másképp, nagyon szépen felnevelik sirálykáim a kiskunfélegyházi simafejű keringő vagy a bácskai keringő fiatalokat! A rövidcsőrű sirálykák között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint a turbiteenek (3. kép), vizorok vagy a dominó sirálykák. Ezen felsorolt fajták nem csupán Magyarországon, de világszerte is igen kis létszámú populációval rendelkeznek. Ez annak is köszönhető, hogy rajzuk kimondottan nehézzé teszi tenyésztésüket, saját állományomban például egy-egy kiállítási minőségű turbiteen fiatal felnevelése eseményszámba megy.
A második alcsoport (VIII./b) az ún. középhosszú csőrű sirálykák csoportja. Az olasz sirályka (4. kép), az ónémet sirályka (5. kép), a hamburgi sticke és még számos nálunk ismeretlen fajta alkotja ezt az alcsoportot. Az ezen alcsoportba tartozó fajták is rendelkeznek ún. zsabóval, sok esetben szinte csak ez jelenti a sirálykák nagy csoportjához való tartozást. Megjelenésükben igen eltérőek a középrövid csőrű sirálykák. A legtöbb esetben azonban kiválóan nevelnek, nincs szükség ún. dajkagalambokra tenyésztésük során. Ezt magam is tapasztaltam, ugyanis 3 pár olasz sirálykám a tavalyi évben közel 20 fiatal felnevelésével örvendeztetett meg. Rövid cikkemben próbáltam némi betekintést engedni a sirályka galambok rendkívül színes világába. Remélem sikerült a kedves Olvasó figyelmét felkelteni a fent bemutatott galambfajták iránt. Ha igen, akkor szívesen várja a Sirályka Fajtaklub az érdeklődőket!
Sirálykázzunk együtt!
www.siralykafajtaklub.gportal.hu
Cservenyák István

 
.
 
Óra
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
A V-142 Soproni Egyesület
 
 
Lahora kedvelőknek
 
.
 
Az Angol begyesről
 
Pomerániai begyes
 
 
A Genti begyesről
 
A Magyar Óriás Galamb
 
FELHÍVÁS

Tisztelt Galambászok!

 

 

Keresek lahora tenyésztőket kapcsolatfelvétel céljából.

 

Elérhető vagyok a naja67@pr.hu e-mail címen, vagy a 

06 20/3160-456 telefonszámon.

 

 
Írások a Galamb újságból
 
Budapesti tollaslábú gólyás keringő
 
Kiskunfélegyházi keringő
 
Dán keringő
 
Időjárás elörejelzés
Időjárás előrejelzés
 
A vidám csapat
 
 
 
 
 
 
 

Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?