Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Egyéb érdekességek
 
Menü
 
Borsos Imre a Kiskunfélegyházi keringő fajtaklub örökös tagjának jegyzetei.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Galamb
 
Galambászok küldték
 
Frissítés
Utolsó frissités
2017 10 03
 
Hozzászólás a pápai beszámolóhoz
Fajtajelölt a kakasdi székely begyes galamb.
Balassa György
2018.03.09.
 
 
 
 
Képek a netről
 
Begyes oldalak.
 
Galambász linkek
 
Galambászok honlapjai
 
Elérhetőségem

 

 lahoras67@gmail.com

 

 

                              

 

 
Névnapok
 
Tojás
 
Nézettség.
Indulás: 2006-02-28
 
Külföldi linkek
 
Egyéb linkek
 
Postagalambászok
 
Időjárás
Felhőkép
 
Röpgalambászok
 
Madarak
 
Időjárás elörejelzés
Hőtérkép
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ami akkor szép ha messze van
 
Prúzli, purzli vagy purcli - de Kiskunfélegyházi keringő!

Prúzli, purzli vagy purcli - de Kiskunfélegyházi keringő!

Alpáron (Tiszaalpár) úgy a felnőtt galambászok, mint mi gyerekek az 50-es évek táján is a félegyházi fésűst szíves prúzlinak, az egyszínűt csak prúzlinak neveztük. Nem volt ez másként a félegyházi galamb piacon sem. Hogy adod ezt a szíves prúzlit vagy, hogy adod ezt a prúzlit? És tudta az eladó, hogy melyik galambról is van szó, ha több fajta galambot is kínált eladásra, többek között szíves- postát, pallagit vagy szolnokit, melyet csak kispostának neveztünk. Arra viszont nem emlékszem, hogy alföldi (kőrösi) vagy kecskeméti keringő galambot árusított volna galambász. A kecskeméti galambpiacon is számtalanszor megjelentem a 70-es évek végén, de félegyházi fésűst csak én kínáltam eladásra. Ott, hogy adod a purclit? Kérdezett rá egy-két érdeklődő a fésűseim árára, s ha jól emlékszem néhány sárga szíves talált csak gazdára a többszöri próbálkozás alatt.

A „Gondolatok és vélemények a magyar galambfajták kitenyésztéséről” című könyvet böngészve számomra érdekes, elgondolkodtató mondatokra akadtam.

Például: „A magyar galambfajták eredete” című írásban azt, hogy „A magyar keringő galambfajtákat Balassa nevezte el a városok szerint, addig minden galamb purcli volt, amely a német purzler szóból ered.” És „Az alföldi (kőrösi) keringő galambokról” című írásban pedig azt, hogy „Balassa György könyvében még Kecskeméti keringő néven említi a fésűs galambokat.” Így már érthető, hogy egykoron Balassa György a kiskunfélegyházi fésűst miért is titulálta kecskeméti keringőnek a „Cserkészet a galambászati éveimből” című írásának idézett részében, amely az Aprójószág 1927. aug. 15. számában jelent meg. „Az 1887-ik év augusztus havában már Kiskunfélegyházára kerültem. Itt a szegedi magasrepülő keringőket csak a hírből ismerték. Az itteni galambászoknak a bécsi deresek, a magyar házigalambok, remek magyar becsesek, csattogó- vagy csörgőbögyösök és a kecskeméti keringők, „purclik” voltak ismertek. Még ma is élénken emlékszem vissza az itt látott remek galambokra. Kiskunfélegyházán közel két teljes évet töltöttem meg.”

Gondolom a galambszerető Balassa Kiskunfélegyházán, amint elfoglalta szállását és hivatalát első útja a város galambászaihoz és a vasárnapi galambpiachoz vezetett, és mindenütt számára még ismeretlen fésűs fajtával találkozott. Ekkor a nagykőrösi „villásfarkú” keringő purcli galambot (1873-as évtől) és a szegedi „magasrepülő” purcli keringőt (1880-as évtől) már ismerte, szállásukban is gyönyörködhetett, de a félegyházi fésűs galambok külleme és röpmodora új volt számára. Kérdésére, mely a galambok fajta nevére vonatkozott a galambászok válasza minden esetben prúzli volt. Ez az elnevezés napjainkban is közszájon forog.

Hauszner Béla (1928) a „Kőrösi, vagy Alföldi Keringő” című írásában olvastam, hogy „A magyar galambfajták közül talán egy sincs, amelynek annyi lelkes tenyésztője volna, mint a Kőrösi keringőnek. Az alföldi városok és községek tenyésztői már századok óta kultiválják ezt a fajtát. Különösen Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Szolnok, Monor és Törökszentmiklós és környéke az, ahol a szép madarakat különös szeretettel tenyésztik.”

Az idézett részletben felsorolt városok közül Kiskunfélegyháza szerintem „kakukktojás”. Ugyanis, e városban és vonzás körzetében az ilyen szárnytartású, „píptelen” (zsírmirigy nélküli) galambokat az elődök sem kedvelték és ma sem kedvelik. Az 1900-as évek tájékán született idős galambászok elmondása szerint nagyapáik is a kiskunfélegyházi keringőt tenyésztették. Elmondhatjuk, hogy e fajta szeretete nagyapáról unokára szállt és Kiskunfélegyházán se nyoma sem pedig hagyománya nincs az alföldi (kőrösi) keringő, az úgynevezett „lompos” galamb tenyésztésének, és annak sem, hogy a helyi fésűsök kecskeméti keringő néven lettek volna ismertek.

Számomra a kiskunfélegyházi keringő kialakulásának és tenyésztésének szájhagyomány útján terjedő története, még ha generációváltások során némi képen torzult is hitelesebbnek tűnik, mint ahogyan az némely könyvben írva vagyon.

                                                                                                                        Borsos Imre

                                                                                                                 Fajtaklub örökös tagja                                                                                                                                

Még nincs hozzászólás.
 
.
 
Óra
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
A V-142 Soproni Egyesület
 
 
Lahora kedvelőknek
 
.
 
Az Angol begyesről
 
Pomerániai begyes
 
 
A Genti begyesről
 
A Magyar Óriás Galamb
 
FELHÍVÁS

Tisztelt Galambászok!

 

 

Keresek lahora tenyésztőket kapcsolatfelvétel céljából.

 

Elérhető vagyok a naja67@pr.hu e-mail címen, vagy a 

06 20/3160-456 telefonszámon.

 

 
Írások a Galamb újságból
 
Budapesti tollaslábú gólyás keringő
 
Kiskunfélegyházi keringő
 
Dán keringő
 
Időjárás elörejelzés
Időjárás előrejelzés
 
A vidám csapat
 
 
 
 
 
 
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human