Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Lahorák és egyebek.Nagy János oldala.
Egyéb érdekességek
 
Menü
 
Borsos Imre a Kiskunfélegyházi keringő fajtaklub örökös tagjának jegyzetei.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Galamb
 
Galambászok küldték
 
Frissítés
Utolsó frissités
 
2018
 
 
Képek a netről
 
Begyes oldalak.
 
Galambász linkek
 
Galambászok honlapjai
 
Elérhetőségem

 

 lahoras67@gmail.com

 

 

                              

 

 
Névnapok
 
Tojás
 
Nézettség.
Indulás: 2006-02-28
 
Külföldi linkek
 
Egyéb linkek
 
Postagalambászok
 
Időjárás
Felhőkép
 
Röpgalambászok
 
Madarak
 
Időjárás elörejelzés
Hőtérkép
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ami akkor szép ha messze van
 
Leírás

 
LahoraSzármazási hely: Biztos, hogy a lahora galamb őshazája valahol az indiai szubkontinensen keresendő, hiszen Pakisztán egyik nagy városának a neve is Lahore. Baktay Ervin keletkutató tudós és utazó Kőrösi Csoma Sándor kelet-indiai útját kutatva járt arra, és „A világ tetején” c. munkájában írt róla. Más utazók – a galambtenyésztés legrégibb gyökereit keresők – szerint még most is vannak hasonlú rajzú galambfajták azon a területen.

Anglián, Ausztrián keresztül valamikor a múlt század közepe táján hozták be Európába a lahora galambok őseit, amelyek azonban csak részben hasonlítottak a mai lahorákra. A fajta mai alakját és egyedüli, különleges rajzát európai, elsősorban angol tenyésztők munkája, ízlése, következetes tenyésztői munkája formálta. Tulajdonképpen se őshazájáról, se ősi formájáról és rajzáról bizonyosan nem tudunk. Annyi viszont bizonyos, hogy Közép-Európában már 1911-ben fajtacsoportot alakítottak a tenyésztői. Soha nem volt sok, és ma is csak kevés tenyésztője van ennek a gyönyörű galambfajtának.
 
Az ameriai lahora leírása
 

LahoraImpozáns az alakja, elegáns, szinte „öntudatos” a tartása, a teste zömök, közepes, a hosszúsága és a nagysága arányos, se nem rövid, se nem hosszú, a rajza pedig az összes galambfajták között egyedüli. Kiállításokon egy vérbeli galambtenyésztő szinte nem teheti, hogy ne álljon meg legalább egy pillanatra a lahorák ketrecei előtt.

Magasság: Kb. 10 és fél coll (27 cm)

Hossza: A mellkas elejétől a farok hegyéig megközelítően 11 és fél coll (29 cm).

Szélesség: Megközelítően 5 és fél coll (14 cm) a test legszélesebb részénél, válltól vállig mérve. Ezek a méretek a kifejlett hímekre vonatkoznak, e tojók és a fiatal galambok értelemszerűen arányosan kisebbek.

Temperamentum: Kívánatos, hogy a lahora legyen nyugodt és méltóságteljes a bemutató ketrecben, azoktól a galamboktól, amelyek nyugtalanok vagy repkednek a kiállítási ketrecben, (10) pont kerül levonásra. Ez a tíz pont nem számít bele az eredeti 100 pontos értékelésbe.

LahoraPontozás: Mintázat és küllem 25 pont, fej és nyak 20 pont, test és méretek 20 pont, tartás és kiállás 15 pont, szín 10 pont, lábak 10 pont.

Mintázat: Az alapszín fehér egy másodlagos színnel. Alapvetően a másodlagos szín az orrlebenynél kezdődik, ahol érintkezik mind a csőrrel, mind a lebennyel, majd folytonos választóvonallal határolva a szem felett a fejtetőt takarja. Ezután a nyaktól a szárnyakig ez a szín legyen a jellemező. A törzs, a farok, valamint a galamb összes többi része fehér kell, hogy legyen. Pontot kell levonni a határvonal hibáiért, főleg a fejen, a nyakon és a szárnyakon látható hibákért. A combon látható hibák, stb. kisebb jelentőséggel bírnak, így a pontozásnál ezek a szempontok irányadóak. Megjegyzendő még, hogy az életlen határvonal, vagy a „püspök-szárny" (fehéres tollak a szárnytöveknél), színezett láb-szárak nem vezethetnek kizáráshoz, de olyan hibák, amelyek pontlevonásra adnak okot.

Fej és pofa: A fej legyen nagy és széles, amennyire csak lehet, teli előrésszel és jól fejlett hátsó koponyarésszel. A koponya teteje ne legyen túlságosan kerek, inkább az illusztráció szerinti ovális. A fej és arc éreztessen „férfiasabb" jellemvonásokat a hímeknél, mint tojóknál. A madár arca legyen nagyon kellemes, olyan orcákkal, amelyek a madárnál meglehetősen pufók benyomást keltsenek.

LahoraNyak: Telt és erőteljes, közepesen hosszú és dúsan tollazott, folytonos, nem válik el a fejtől és a testtől, így nem szakad meg a két színt elválasztó vonal sem. Ez az izmos „bika-nyak", amely átmenet nélkül megy át a nagyméretű mell¬kasba, a fajta legkívánatosabb jellemzője. A vékony, „kígyónyakú" példányok ennek megfelelően lepontozandóak.

Szem: Fényes és feltűnő, egészséget és életerőt mutasson. Legyen „bika" színű. A megtört vagy színtelen szemű egyedek kizárásra kerülnek.

Szemgyűrű: Legyen vékony, sima és keskeny amennyire lehetséges. A szín a hús színétől a vörösig változhat.

Csőr: Legyen széles és erős, meglehetősen tompa heggyel. Közepesen hosszú, mérete megközelítően hét¬nyolcad coll (-2,4 cm) a lebeny középső részének tollal való érintkezési pontjától a csőr hegyéig mérve. A rövidebb csőr jobb a hosszabbnál. Legyen rózsás-fehér színű. A szaru szín vagy bármely foltosság kizáró ok. Nem lehet a csőr alsó állású vagy túl egyenes. Az illusztráción ábrázoltra hasonlítson. A hosszú és keskeny csőrök nem a fajtára jellemzőek.

LahoraCsőrlebeny: Közepes méretű, finom textúrájú, szinte porszemen fehér. Enyhe foltozottság meg¬engedett, de nem kívánatos. Bármi, ami túlmutat ezen a foltozottságon, súlyos pontlevonással jár, valamint a foltozottság semmilyen esetben nem terjedhet át a csőrre. Az orrlyukak legyenek a csőrlebeny és a csőr közti elválasztó vonalon.

Test és mell: A test legyen kissé nagyobb a közepesnél, széles, jól izmolt és tömör, az erő és a simaság érzetét keltse. A mell legyen mérsékelten hosszú, görbült, hasonló a hintaszék talpához, görbület vagy bemélyedés nélkül. A mellen elég húsnak kell ahhoz lenni, hogy a mellcsont ne legyen kiemelkedő, így a galambot kézben tartva, simaságot és gömbölydedséget kell érezni. A vékony, keskeny és túl hosszú test komoly hibának számít. Kívánatos a széles, zömök, jól izmolt galamb.

Mellkas: Legyen széles, meglehetősen kerek és nagyon feltűnő. A mellkas túlterjed a szárnytöveken, valamint teltnek és kereknek látszik, akár oldalról, akár szemből nézzük. Legyen ez a fajtára leginkább jellemző. Szűk, szögletes vagy gyengének tűnő mellkasú galamb nem kívánatosak. Azok a madarak, amelyeknek a szárnyaik széleit nem takarják a mellkas tollai, hibásnak számítanak, és ennek megfelelően lepontozandóak.

LahoraHát és vállak: A hát legyen széles, gömbölyded vállakkal. Felülről nézve ék alakú, széles a vállaknál, a farok irányába hirtelen szűkülő. A vállak simuljanak átmenet nélkül a váll tollazatába. A galamb háta 35-45 fokos lejtőt alkosson a talajjal.

Szárnyak: Erősek és szélesek, testre simulóak, a törzs felső részén, lazán fekszenek fel, a szárnyvégek megközelítően egy coll (2,5 cm) távolságra vannak a farok végétől. A szárnyak széles részei, a mellkas tollaival vannak takarva. A fedőtollak eléggé egyben kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a galamb ne tűnjön nyitottnak vagy borzasnak. A szárnyaknak simán kell ráfeküdni a törzsre és a farokra, minden „asztal" vagy „vitorla" jelleg nélkül. Lekonyulás, vonszolás, testtől való távol¬tartás hibának számítanak.

Farok: Takarosan rendezett, közepes hosszúságú, és hossza közelítően egy és egynegyed¬szerese a szélességének. A farok vonala követi a hát vonalát. A farok vége nem lehet túl messze a talajtól. A túl hosszú, laza vagy széles a törzshöz képest lekonyuló, esetleg a magasan tartott farok súlyos hibának számít, ez értelem¬szerűen pontlevonással jár. Tartás és kiállás (15 pont) Tartás és kiállás: Az álló lahora hátának vonala 35-től 45 fokig zár be szöget a talajjal. A madár tartása legyen egyenes, merésznek és büszkének tűnő. A lelógó vagy a túl magasan tartott farok hibának számit.

LahoraSzín: Minden szín meghatározott: A standard szerinti osztályozás fekete, levendula, vörös, sárga, szalagos, tarka és „minden egyéb" szín. A szalagos-foltos osztályba tartozók bármilyen színűek lehetnek, így szalagok és a foltok is bármilyenek lehetnek, sőt ezek árnyalatban is eltérhetnek, a világos válthatja a sötétet. Az ordas és valamennyi, az előbbiekben nem említett szín a „minden egyéb" színosztályba tartozik. A színosztályok megítélése a kiállítást rendező titkárság hatáskörébe tartozik. Nem szabad min-den áron akadályozni az új színek bevezetését. A kiállításokat megelőzően fel kell venni a kapcsolatot a szervezőkkel, és tájékozódni kell a színek elfogadottságát illetően. Minden szín legyen tiszta, pompás és ragyogó, a szalagoknál és foltoknál az elválasztó vonalak legyenek élesek. A pontozást ezzel összhangban kell végezni.

Tollazat: Legyen sima, takaros és ápolt. A fej, a nyak és a mellkas tollai legyenek elég hosszúak, lazák és emeljék ki ezeknek a testrészeknek a teltségét. A túlságosan hosszú és rendezetlen tollazat nem kívánatos, különösen a faroknál és az evezőtollaknál.

Lábszár és lábfej: A lábak jól nyitottak és nem túl hosszúak. A túlságosan hosszú vagy a „gólyaláb" komoly hibának számítanak. A lábfejek legyenek tollal jól takartak, amelyek fajdra hasonlóvá teszik, de ne tegyék „muff'-szerű látvánnyá. Ez a tollazat simán menjen át a farok¬párna tollazatába, a „keselyű-csánk" minden jele nélkül (hosszú, laza tollazottság a csánkon). A lábujjak kar¬mai rózsás-fehér színűek. A színtelen karmok megengedettek, de nem kívánatosak, ezt a tényt kisebb hibának kell venni.

LahoraTrimmelés: A tollazat trimmelése a rajzolat hangsúlyozása érdekében megengedett, azonban ez a gyakorlat túlzott esetben pontlevonással, sőt kizárással is járhat (bírálói megítélés).

Kizáró okok: Fehér szárny és/vagy színes farktollak. Néhány színváltozat, így például a grizzly-szürke, stb. Ha az evezőtollak is fehérek, akkor ezt színes véggel el lehet tűrni. Fehér gallér (a nyakszirtet keresztező fehér tollak). Nyitott arc (fehér tollsávok a homlokon keresztül). Vágott szem (tömör szín a szemen keresztül). Minden olyan csőr, amelynek a színe eltér a rózsás-fehértől. Megtört szem vagy a „bikától" eltérő szemszín. Gyenge kondíció (bírálói megítélés). Túlzott trimmelés (bírálói megítélés). Minden csalás, így például a tollak festése, stb.

 
A német lahora leírása
 

LahoraNagyon régóta tenyésztik India észak-nyugati részén (Pakisztán), Németországba először 1880 körül került be. A hatvanas években lett népszerű. Általános benyomások: Meglehetősen nagy, de nem túlságosan hosszú testű galamb, szabad állással, majdnem vízszintes testtartással. Más galambfajtáknál nem fel¬lelhető, szembetűnő tulajdonságok.

Fej: Nagy, széles, a fejtető jól kerekített, nem lapos. A homlok meredek amennyire csak lehet. Szem: Nagy, sötét, a szemgyűrű kicsi és piros.

Csőr: Közepesen hosszú, erős, hússzínű. Apró pigment nyomok a lebenyen főleg a fiatal madaraknál nem kifogásolható. Nyak: Közepesen hosszú, erős, kissé görbült.

Mell: Széles, kerek és telt. A finom alakú mell a galamb legfőbb értéke.

Hát: Széles, kissé lehajló.

LahoraSzárnyak: Szélesek, amennyire csak lehet, az evezőtollak a farkon nyugszanak.

Farok: Közepesen hosszúak, szabad állásúak, a fajdhoz hasonló tollak takarják a lábujjakat. A tollak hossza nem haladja meg a 4 cm-t, a lábak hátsó részén keselyű¬tollak nem lehetnek. Tollazat: Sima, nem túl kemény és tapadós.

Elismert színváltozatok: Fekete, levendula, vörös, sárga, kék, fekete szalagokkal vagy anélkül, olajbarna, kékfakó, ezüst¬fakó, ordas (az előbbi színekkel márványozva), vörösfakó.

Szín és rajzolat: Fekete, vörös, sötét sárga, levendula és a kék színek tiszták. Az ordas színek a sötétszürke alapon több-kevesebb sárga mintát tartalmaznak egyenletes eloszlásban. A fakó vörösbarnák szalagosak. A hát felső része és a szárnypajzsok (tiszták amennyire lehet), fényesek és tiszták, fényes és tiszta evezőtollakkal. A torok, a nyaki előrész, a mell, a törzs alsó része és a farok fehér kell, hogy legyen. A fej és a homlok elválasztó vonalának élesnek kell lennie, de a szem környéke fehér. A homlok meredek és magas. A nyakszirt, a test felső része, valamint a szárnyak - beleértve az evezőtollakat - pompásan és egyenletesen színezettek. A kék és levendula színű galamboknál megengedett az eltérő, kissé sötétebb fedőtollazat. Hibák: Gyenge test, túl hosszú, vékony, keskeny test, nagyon magas vagy nagyon alacsony állás, lógó szárnyak, nyitott háttollak, sötét színű felsőtest, halvány szem¬gyűrűk (kék szín esetében ez eltűrt), fehér tollak a bőrlebeny felett, fehér evezőtollak, színes tol¬lak a mellen, és a farok tájékon, a lábfej nagyon gyenge tollazata. Gyengén színezett evezőtollak a vörös és a sárga színek esetében.

 
Gyűrűméret: 11 mm

 
.
 
Óra
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
A V-142 Soproni Egyesület
 
 
Lahora kedvelőknek
 
.
 
Az Angol begyesről
 
Pomerániai begyes
 
 
A Genti begyesről
 
A Magyar Óriás Galamb
 
FELHÍVÁS

Tisztelt Galambászok!

 

 

Keresek lahora tenyésztőket kapcsolatfelvétel céljából.

 

Elérhető vagyok a naja67@pr.hu e-mail címen, vagy a 

06 20/3160-456 telefonszámon.

 

 
Írások a Galamb újságból
 
Budapesti tollaslábú gólyás keringő
 
Kiskunfélegyházi keringő
 
Dán keringő
 
Időjárás elörejelzés
Időjárás előrejelzés
 
A vidám csapat
 
 
 
 
 
 
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!